Patah hati memang sesuatu yang memeritkan. Tidak di nafikan lagi. Lebih lagi bila pelbagai kenangan yang bermain di fikiran kamu bukan ? Dah-dah! Jangan peningkan kepala fikir tentang dia. Lebih baik kamu ukur sejauh mana kemampuan kamu untuk melupakan si dia.

JIKA A: MENGAMBIL MASA YANG SANGAT LAMBAT

Parah-parah! Kamu ibarat ‘si kura-kura yang merangkak’.  Kamu mengambil masa yang terlalu lama untuk melupakan si dia. Walaupun ada beberapa tindakan yang kamu ambil, namun kamu masih di bayangi dengan kenangan silam. Buktinya, kamu masih menyimpan segala pemberiannya apatah lagi gambar-gambar kenangan manis kamu berdua. “ come on life must go on!”  Kamu masih muda. Jangan terlalu meratapi pemergiannya. Kelak kamu yang rugi! Ingat, bunga bukan sekuntum kumbang bukan seekor. Biarlah yang dahulu berlalu.

JIKA B : ALA-ALA LALANG!

Ada kalanya kamu seperti sudah melupakan si dia. Tetapi ada masanya juga kamu akan menangis kerinduan. Itu normal! Jangan risau. Jatuh cinta dengan seseorang memang sekelip mata tetapi untuk melupakan tidak semudah itu. Untuk elakan daripada terasa sedih bercampur dan bergaullah dengan kawan-kawan yang sentiasa mempunyai semangat positif dan mengembirakan kamu. Elakan daripada suka menyendiri. Kerana sunyi dan sepi akan membuatkan kamu berubah menjadi lalang.

JIKA C : EXPRESSNYA!

Wah, hebatnya kamu. Kamu memang seorang yang kuat! Bagi kamu ‘satu pergi sepuluh yang mari’. Hidup ini terlalu singkat untuk kamu bersedih jadi kamu akan lakukan apa sahaja untuk lupakannya. Tak kira lah sama ada cara paksa atau rela. Kamu memang handal dalam bab-bab melupakan seseorang. Jadi, putus bukanlah masalah yang utama bagi kamu.